Братська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

   





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Погода в Украине МамаТато - усе, що ви маєте знати про дітей

Учитель року 2015

(Додаток 1)

АНКЕТА

учасника всеукраїнського конкурсу «Учитель року»

1.   

Прізвище, ім’я та по батькові    Дубнюк Зоя Іванівна

2.        

Дата  і місце народження             05.04.1969р. село Андріївка Покровського району Дніпропетровської області

3.        

Повна домашня адреса з поштовим індексом, телефон, e-mail

 53640 в. Нижня,24 село Андріївка Покровського району Дніпропетровської області, моб.0968472263, e-mail  [email protected]

4.        

Паспортні дані (серія, №, ким, коли виданий, адреса реєстрації)

АК № 245745,виданий 15жовтня 1998р. Покровським РВ УМВС України в Дніпропетровській області

5.        

Ідентифікаційний код        2529707486

6.        

Які навчальні заклади закінчили, у якому році, спеціальність за дипломом

Криворізький державний педінститут 1986-1991рр.

вчитель української мови та літератури

7.        

Місце роботи (повна назва, адреса, телефон закладу, e-mail)

Братська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Покровської районної ради Дніпропетровської області,

Село Братське в.Кіма,1а Покровського району Дніпропетровської області

Тел..(05638)25635, e-mail: [email protected]

8.        

Стаж роботи23р.       загальний,

 

у тому числі педагогічний:23

9.        

Кваліфікаційна категорія  - вища

10.    

Звання  - «Старший учитель»

11.    

Державні нагороди, відзнаки (обов’язково рік нагородження):

Грамота головного управління освіти  і науки Дніпропетровської ОДА 2008р., Подяка голови Дніпропетровської ОДА 2009р.

12.    

Класи, в яких викладаєте : 7кл.,10кл.

13.    

Мова викладання: українська

14.    

Проблема (тема), над якою працюєте:

«Проектна діяльність на уроках української мови та літератури як важливий аспект компетентнісної освіти школярів».

15.    

Інноваційні форми роботи та технології, що використовуються :

проектне навчання;  інтерактивна технологія;особистісно зорієнтоване навчання,технології розвитку критичного мислення

16.    

Навчальна література, якою користуєтесь при підготовці до уроку

Журнал «Українська мова та література в школі»,ж-л «Відкритий урок:розробки,технології,досвід», шкільні підручники, методичні посібники «Рідна мова», «Українська література (плани-конспекти) майстер –клас.

18.

Ваше педагогічне кредо:

«Будьте самі шукачами, дослідниками. Якщо не буде вогника у вас, вам ніколи не запалити його в інших»

В.О.Сухомлинський

19.

Опишіть (у формі короткої замітки обсягом до однієї сторінки) власний особистісний і педагогічний портрет )

    Скільки себе пам’ятаю, завжди мріяла бути вчителем. Не було навіть думки, що можу стати кимось іншим. І у всіх шкільних творах писала про те, чим же мені подобається професія педагога.

А потім було навчання в педінституті. Тоді я вже відчувала своє покликання до обраного фаху. Чи ми обираємо професію, чи, як  іноді здається, вона обирає нас, - невідомо.  Але якщо людина працює за покликанням, це стає зрозуміло, в першу чергу, їй самій.

    Все стало зрозумілим з тих пір, коли я прийшла працювати після вузу  в свою рідну школу вчителем української мови та літератури, а ще викладала народознавство.

Промайнуло швидко  двадцять три роки… З  тих пір я спочатку переступила  поріг школи вчителем і дванадцять - як директора. Термін немалий...

Керівник  сільської школи. Твоє життя, як на долоні, кожен твій крок і рух на очах. Тебе, твою сім´ю, дитину  всі знають. І ти всіх пам’ятаєш і знаєш. Перед тобою твій випускник. Ким він став? Що школа недодала , недобачила-потім з цим тобі жити? Його діти прийдуть до тебе в школу.  Виховуючи учнів,ти виховуєш все село,від тебе залежить майбутнє. Директор на селі не лише керівник: і завгосп,і садівник,і квітникар,і будівельник. Щоб заслужити авторитет і повагу,я   будувала для себе піраміду цінностей.

Чи можу  я вважати себе щасливою? Мені дуже близько вираз « важке щастя » .  Буває , що мрієш про щось , досягаєш  поставленої мети , але виявляється , що це або вже не потрібно, або не актуальне . Буває ... Не сумую , продовжую віддавати всю себе роботі . Інакше не можна .

   Але взагалі , я щаслива людина , тому що у мене все виходить,ставлю перед собою мету і йду вперед.

   А найбільше мені подобається проводити уроки рідної мови та літератури  , навчати дітлахів новому, вчити аналізувати та узагальнювати,створювати візуально  життєві  ідеали. Діти підтримують, допомагають,презентують все нові та нові проекти,люблять проведення  відкритих  уроків . А ще велику увагу приділяю позакласній роботі з предмета «Хліб всьому голова», «Горнусь до тебе,Україно!», «Кохання в житті та творчості Тараса Шевченка»,проект «Рослини,оспівані Т.Шевченком,які ростуть на території рідної школи» та багато інших. Люблю екперементувати, впроваджувати нове,зовсім невідоме. Цілеспрямована,трудоголік, закохана в професію вчителя.

     Я - директор школи, а це- організатор освітнього середовища , вчитель , вихователь , це стратегічний менеджер , тактичний менеджер , адміністратор , колега , посадова особа, менеджер з персоналу , інноваційний менеджер , це дипломат , психолог , конфліктолог , толерантолог , правознавець ,господарник з вищою освітою , інспектор з техніки безпеки , дизайнер , прорабі просто вчитель . Звичайно,директор - це , як кажуть у народі ,« і швець, і жнець,   і на дуді грець ».

Закінчити хочу словами Олександра Захаренка:«Без школи мені пусто. Душа розривається».

20.

Даю згоду на внесення інформації в базу даних та публікацію матеріалів в періодичних та інших освітянських  виданнях з можливим редагуванням-так

21.

Підпис учасника _____________________                            Дата______________________



Опис власного педагогічного досвіду

          Уже не один рік   працюю над упровадженням в  навчально-виховний процес проектної діяльності. Саме через вільний вибір , особисті бажання та вміння працювати в команді  реалізується ідея «допоможи мені це зробити самому». Методична проблема,  над якою працюю , звучить просто: «Проектна діяльність на уроках української мови та літератури як важливий аспект компетентнісної освіти школярів».

      Я твердо впевнена,що література й мова вивчаються в школі не лише для того, щоб через багато років людина могла розповісти всі правила, назвати біографічні дані кожного письменника, знати тему та ідею художнього твору.

     Завдання , яке ставлю перед собою: навчити дитину жити, думати, аналізувати, логічно будувати  усні та письмові  висловлювання., а головне –навчити вчитися протягом усього життя. Потрібно, щоб кожен учень усвідомив: мова не просто засіб спілкування, а генетичний код, і порушення цього коду породжує хаос у душі, розриває генетичний зв’язок між поколіннями. Відомі слова Ліни Костенко наголошують: «Нації вмирають не від інфаркту,спочатку в них відбирають мову». Тому сьогодні звичайна середня   школа  повинна піклуватися  про розвиток кожної особистості , створювати сприятливі умови для реалізації  творчих задумів учнів. Чи не тому ми часто бачимо світ у сірих кольорах, що в ньому так    мало людей, які мають свої думки, переконання?

     Теоретична складова навчання й досі домінує над практичною.  Прірва між теорією й практикою засвідчується й результатами конкурсів та олімпіад, на яких наші учні, маючи теоретичні знання, губляться в конкрет­них і нестандартних ситуаціях, що вимагають уміння працювати в мобільних мікрогрупах. Справді, вчитель творить людську душу, розвиває почуття, веде за собою вперед ,вчить критично оцінювати не лише художній твір, а й події,які передували написанню. Ще Аристотель вважав: якщо ми піклуємося лише про розумовий розвиток молодої людини, забуваючи про необхідність розвитку її почуттів, ми йдемо назад, а не вперед.

    Класно-урочна система на­вчання, на жаль, неспроможна забезпечити реалізацію цих завдань. Натомість особистісно орієнтовані тех­нології, зокрема проектна, у гармонійному поєднанні з класно-урочною здатна продемонструвати позитив­ні результати.

Актуалізації змісту, технологій становлення особистості учня як суб’єкта і проектувальника життя, створення проектно-життєвого простору, спрямованого на розвиток і саморозвиток компетентної, конкурентоспроможної особистості, яка вміє творчо розв’язувати проблеми, прагне на краще змінити своє життя й життя своєї країни. І саме метод проектів стає одним із пріоритетних засобів вирішення проблеми створення школи мислення замість школи навчання, адже характерними ознаками цього методу є те, що

– процес набуття знань будується на принципі диференціації навчання в залежності від особистісних рис учнів;

– діти в процесі створення освітнього продукту – проекту – навчаються співпрацювати, виховують в собі толерантність, здатність до взаєморозуміння, вчаться уникати конфліктних ситуацій;

– процес навчання будується на засвоєнні учнем досвіду інших під час створення власного освітнього продукту;

– проектна діяльність стимулює соціальну активність, надає можливість відчути радість творчості;

– учнівське проектування «можна вписати» в традиційну класно-урочну систему навчання, воно допомагає вирішити проблеми виховної роботи і дозвілля;

– проектна діяльність надає можливості дитині самовдосконалюватися і самоутверджуватися.

Я чітко переконана , що якщо учень і вчитель ідуть на урок з почуттям любові, добра, поваги, то відбувається   єднання душ, що сприяє ефективному навчанню й вихованню. Саме з любові і поваги проростає коріння взаєморозуміння, взаємозбагачення, взаємодопомоги, взаємодовіри, взаємоконтролю.

Метою навчального проектування є створення  таких умов, за яких його результатом є інди­відуальний досвід проектної діяльності учнів. Під час використання проектної технології намагаюся вирішувати  цілу низку різнорівневих дидактичних, виховних і розви­вальних завдань: розвиваю  пізнавальні навички учнів, формую вміння самостійно конструювати свої знання, орієнтуватися в інформаційному просто­рі, активно розвиватися.

Проектна технологія передбачає використання вчителем сукупності дослідницьких, пошукових, творчих за своєю суттю методів, прийомів, засобів.  Таким чином, суть проектної технології — стиму­лювати інтерес учнів до певних проблем, що перед­бачають володіння визначеною сумою знань, та через проектну діяльність, яка включає розв’язання однієї або цілої низки проблем, показати практичне засто­сування надбаних знань від теорії до практики, гар­монійно поєднуючи академічні знання з прагматич­ними, дотримуючи відповідний їх баланс на кожно­му етапі навчання.

     Упроваджуючи проекти в навчальний процес,дотримуюся системного підходу. На шкільній  методичній комісії  ми створили «банк проектів», я його умовно називаю «дерево проектів»: «Моя родина», «Я-громадянин», «Приречені на кохання», «Література-книга життя», «У пам’яті навіки збережуть» та інші.

      Тому запровадження методу проектів на уроках української мови в середніх та старших класах є актуальним. У процесі проектування учні міркують, дискутують, сперечаються – відбувається дослідницька робота, спрямована на самостійне відшукування необхідної  інформації.Відбувається спілкування на уроці – надзвичайно серйозна і складна проблема в діяльності вчителя-словесника, оскільки це і є сутністю творчого процесу навчання-виховання . Організація навчального проектування передбачає виконання вчителем цілого ряду функцій:  допомога учням у пошуку джерел, необхідних їм у роботі над проектом; бути самому повноцінним джерелом інформації;  координація роботи над проектом;

 підтримка та заохочення учнів, підбадьорення й мотивація до роботи;

забезпечення динаміки роботи кожного учня в групі й групи в цілому.

Свої творчі здібності учень може розвивати і просто набираючи текст, добираючи ілюстрації, вставляючи в презентацію власні малюнки, створюючи оригінальні колажі, власні вірші, добираючи музичний супровід. До презентації можна залучити власний відеофільм, тести, питання з теми. Багато можливостей виявити творчі здібності надає робота з дизайном   слайда – вдало підібрати шаблон, шрифт, анімацію, створити навігацію. Таку роботу можна вважати підготовкою до виконання «серйозних» проектів у майбутньому.

Отже, слід по можливості більше впроваджувати проектну технологію на уроках у 5-9 класах, що забезпечить цілісність сприйняття учнів, мотивацію  навчальної діяльності, практичне спрямування роботи на конкретний результат, створить умови для профільного навчання в старшій школі.

Для учнів 10-11-х класів  необхідно наближати завдання  навчальних проектів максимально до життєвих ситуацій, щоб школярі могли себе випробувати в певній професії.

  Урок літератури — не стільки навчальний пред­мет, скільки вид мистецтва, який вимагає не лише напруженої роботи розуму, але й постійної творчої роботи серця, натхнення й невтомного пошуку від­повідей на вічні питання про сенс людського жит­тя.

     Проектні технології спрямовую на те, щоб продемонструвати дитині її особисту зацікавленість у здобутті знань та практичну доціль­ність вивченого. В основі проекту ставлю конкрет­ну життєву проблему, яку потрібно вирішити найе­фективнішими методами, щоб у результаті застосу­вати набутий досвід у конкретній життєвій ситуації.

      Найчастіше використовую на уроках ігрові (рольові) проекти.

Умови: учасники беруть на себе певні ролі, обумовлені характером та змістом проекту. Це можуть бути як літературні персонажі, так і реально існуючі особистості, імітуються їх соціальні або ділові взаємини. Ступінь творчості учнів дуже високий, але домінуючим видом діяльності залишається гра. Результати роботи прогнозую  на початку, проте повністю вони розкриваються лише наприкінці. Структура проекту залишається несталою до завершення роботи.

Для  того,щоб зацікавити дітей та стимулювати їхню пізнавальну активність дуже важливим фактором успішності впровадження ігрових проектів є демонстрування результату  ігрового проекту ,а саме :

• реклама книжки;

• імітація зйомки продовження оповідання чи повісті;

• літературно-театральні вистави;

• обігрування різних сюжетних версій та ситуацій, у яких опиняються герої;

• літературні ігри (кросворди, чайнворди, лабіринти, ребуси і т.д.);

• ігрова імітація соціальних і ділових стосунків тощо.

Яким би прагматичним не було наше сьогодення – існують речі, які здатні підняти нам настрій і викликати велику порцію позитивних емоцій. Наприклад, тільки усмішка з'являється на устах, коли бачиш дитину, яка розповідає вірші чи інсценує уривок з твору, створює пейзажні картини, портрети, сюжетні уривки до вивченого. Після вивчення української літератури в 5 класі пропоную створити збірку «Ілюстрації до вивчених творів української літератури в  5 класі». До збірки входять малюнки, які діти протягом року створювали до вивчення  віршів,оповідань,    повістей.

     Наприклад , при вивченні творів Олександра Олеся на уроці та в  позаурочній діяльності виготовляємо з дітьми  колективно  «Віршовану абетку» та  робимо фото колаж до твору

  « Княжа Україна»(5клас).

Наприклад, на уроках вивчення літератури рідного краю в 9 класі пропоную поділ класу на групи : «Пошуковці», «Географи» - створення умовної карти  розміщення міст,районів Дніпропетровщини, «Поети», «Теоретики».

Проект короткотривалий, як підсумок уроку - створення (реклама книжки) –«Літературними стежками Дніпропетровщини», в яку ввійшли  письменники:Бідняк Григорій(м. Марганець), Гасенко Олексій(Покровський район),Шкляр Анатолій (Дніпропетровськ),Ганна Світлична (м.Павлоград), Марченко Григорій(Новомосковський район) і т.д.

    Творчі проекти застосовую на уроках як літератури ,  так і мови .

Такі проекти не мають чіткої структури спільної діяльності учасників,  вона вимальовується залежно від жанру результату та його представлення. Однак оформлення результатів потребує чіткої структури обраної форми. Головне завдання проекту :   навчити школярів грамотно, логічно, творчо висловлювати свої думки, використовуючи засоби художньої виразності

Орієнтуючись     на реалізацію проектного на­вчання ,треба  не лише добре знати свій навчальний предмет, а й бути компетентним в інших галузях нау­ки, бачити точки їх зіткнення, оскільки проектні ме­тоди базуються на інтегративних принципах навчання.

        Розпочинаючи роботу над проектом ,  добре знаю можливос­ті своїх учнів, їх нахили, здібності та конкретні вміння, інтереси й бажання. Психологічна компетентність украй важлива при організації проектної діяльності групи.  Особливо важливу роль відіграють комунікабель­ність учителя, схильність до емпатії, творчий потен­ціал, досвід власної творчої діяльності. Як відомо, творчого учня може виховати лише творчий учитель. Жодна інша педагогічна технологія не вимагає такого рівня самоцінності особистості вчителя, як проектна.

При викладанні літератури метод проектів надає мені  безмежні можливості для виконання навчальних завдань і розвитку творчих здібностей учнів. Метод допомагає вирішити низку важливих питань: як підвищити читацьку активність учнів, яким чином перетворити процес читання з обов'язку на частинку дозвілля, як «осучаснити» літературний твір, щоб учень побачив його актуальність, оспівування вічних цінностей і прилучився до цих цінностей.

Презентація й захист проектів – невід’ємна й обов’язкова складова застосування методу проектів. На практиці    здебільшого пов’язую  презентацію та захист проектів із заходами в межах позакласної роботи з предмета, а також з нестандартними уроками на зразок: бінарний урок ,урок-диспут; урок-драматизація; урок-сумнів; урок-екскурсія; урок-занурення; урок-творчий звіт; урок-ділова гра; урок-прес-конференція; урок-конкурс; урок-змагання; урок-КВК; урок-узагальнення; урок творчості; урок-аукціон; урок-; урок-конференція; урок-рольова гра; урок-семінар; урок-«Поле чудес»; інтегрований урок; урок-вікторина «Що? Де? Коли?»

    Можуть бути різні підстави для вибору тематики проекту. Її  може бути сформульовано  не лише  вчите­лем ,  тематику можуть запропонувати самі учні.  Результати проектів  - матеріальні, тобто відповідно оформлені: відеофільми, аль­боми, комп’ютерні відеопрезентації,  газети, альманахи   тощо.

            Проект — цільовий акт діяльності, в основі яко­го ставлю інтереси дитини. Саме інтерес ставлення особистості до предмета як до чогось для неї цінного, привабливого забезпечує високу мотивацію навчальної діяльності учнів у процесі навчального проектування.

    Хочеться зауважити , що будь-яка робота над темою чи просто групова робота не може називатися методом проектів . Проектна технологія передбачає певну сукупність навчально- пізнавальних прийомів, що дозволяють вирішити ту чи ту проблему шляхом самостійних дій учнів із обов’язковим представленням отриманих результатів. Найточнішим прикладом для вимірювання значущості методу є відгуки самих учасників проектів. За даними анкетування, на запитання «Яке значення для тебе особисто мають знання та вміння , отримані в результаті роботи над проектом?» 75%відповіли, що їм це знадобиться в майбутньому. У 50% опитуваних найбільші труднощі викликає необхідність публічного виступу. І всі опитувані вважають, що проекти потрібні.

     Недаремно  приказка говорить :«Скажи мені – я забуду,  покажи мені –я запам’ятаю,  залучи мене – я навчусь».

 


Українська мова . Стилістичні засоби синтаксису  11клас

Мета:формувати вміння працювати самостійно над дослідницьким  проектом щодо визначення емоційного забарвлення та стилістичного призначення речень,звернути увагу на стилістичні можливості різних видів речень, конструкцій із прямою мовою та діалогів; виховувати любов до рідної мови.

Обладнання : проект( з довідником термінів), картки – завдання.

Хід уроку

1.Оголошення теми, мети уроку. Завдання та шляхи реалізації.

2Мотивація навчальної діяльності учнів.

3.Поділ на групи(дослідники, науковці, практики, ).

4..Практична лабораторія «Знаю сам-навчу інших». Основна частина уроку.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ:

- виділити ключові слова з даної теми;

-  вміти визначати емоційне забарвлення та стилістичне призначення речень,конструкцій із прямою мовою ,діалогом ;

-- зробити довідник з теми «Стилістичні засоби синтаксису»;

--звертання надає особливої виразності висловлюванням (розмовний стиль,художній,діловий);

--стилістична роль цитат.

Учасники : учні 11класу.

Термін : 45хв.(1урок)

ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ

1.Організаційний (проблема та її вирішення).

2. Поділ  на групи (науковці-довідник, теоретики-ключові слова, практики словосполучення ,речення,

Експерти – висновки , дослідники – виконання вправ,завдань).

3.Творча лабораторія працює під девізом : «Знаю сам – навчу інших».

4.Підсумковий .

1 група-науковці.

Довідник з теми «СТИЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ СИНТАКСИСУ»

1.Синтаксис- розділ граматики , що вивчає будову і зміст синтаксичних одиниць – речення та словосполучення , синтаксичних зв,язків.

2.Стилістика – система стилів і стилістичних засобів укр.. мови ,а також мовознавча наука ,що їх вивчає

3.Синтаксичні синоніми –це паралельні конструкції (словосполучення, речення ),мають однакове лексичне  та граматичне значення ,відрізняються смисловими відтінками .

4.Цитування –композиційно - стилістичний засіб в ораторській промові ,що полягає у буквальному повторенні чужого вислову чи думки,обов,язково:абсолютна відповідність змісту ,лексичному складу, граматичній будові (наук. Стиль)

5.Діалог –розмова двох осіб.Ще виразніше індивідуалізує героїв,надає експресивності .

6.Пряма мова – дослівна передача чужого мовлення

Схема –опора: А: «П».  «П»,- а.(ознака книжного мовлення). Є засобом індивідуалізації мови персонажів.,надає текстові емоційно –експресивного забарвлення .

7.Звертання –слово або словосполучення слів з якими звертається промовець.

Схема –опора :------,Зв.,-------.

Зв.,-----------.   ------------,Зв.

8.Синоніми –це слова,що пишуться по-різному ,а мають близьке лексичне значення .,  зміст

2 група –ТЕОРЕТИКИ.

Ключові слова до теми :стилістика, синтаксис, стилістичні синоніми, діалог, пряма мова, експресивність, емоційність,синоніми, звертання, лексичне значення ,цитати, стилі ,смислові відтінки, індивідуалізація

3 група –практики (виконавці вправ ,  завдань).

Пояснювальний диктант

З,ясувати стилістичну роль діалогу

- як живеш , Україно?-Росія питає.

-Та живу , ще не вмерла ,на хліб

вистачає .-Й мовчки торбу благеньку за плечима тримає.

-Тож давай дві злиденні в одну об,єднаєм:

З однієї –великою, що і казати.

Стане значно надійніше нам жебракувати!

-          Вибач ,я вже сама – зі своєю, бо

звикла …Тож проблема  об,єднання торб поки зникла .(А.Кравченко)

 

Група   «Теоретики»

Ключові слова з теми…(запис на дошці)

 

Група «Науковці»

 

Довідник з теми «Стилістичні засоби синтаксису»(прикріплення на дошці)

 

Група «Практики»

 

  пояснювальний диктант (з,ясувати стилістичну роль діалогу)

 

 

ДІАЛОГ

Виразніше індивідуалізує героїв

Надає експресивності

ПРЯМА МОВА

 (ознака книжної мови)

                                                                                                                           У  художніх творах

                                                                                               Є засобом  індивідуалізації мови літературних  персонажів

 

 

                                         надає текстові емоційно-експресивного забарвлення

Група «Схеми-опори»  (до висновків вправ)

                   СИНТАКСИЧНІ КОНСТРУКЦІЇ

 (паралельні конструкції словосполучень і речень)

 

                                                                                                        Мають однакове лексичне

                                                                                                    Значення,  граматичне

Відрізняються смисловими Відтінками

ЦИТУВАННЯ

 (буквальне повторення чужого вислову чи думки )

Абсолютна Відповідність

Змісту , лексичному складу,граматичній будові .  стиль

                                                                                                                                   науковий

лексичному складу,граматичній будові .                                                             стиль

ЗВЕРТАННЯ

 

Особлива стилістична виразність(розмовний стиль,діловому мовленні, зокрема в офіційному листуванні)

Риторичні звертання (до історичних осіб,явищ природи)

Ой Морозе , Морозенку , ти славний козаче !   Візьміть мене, лелеченьки, на свої крилята !Скажи мені , всесильна мово, з якого джерела буття тече

струмок , що зветься  Слово?..

 

                                                   не потребують відповіді

 

 

Метод «Мікрофон»(Висловити думку швидко й лаконічно)

 

 

 


Урок позакласного читання із використанням інноваційних та інформаційних технологій. Сучасна дитяча проза. Наталка Сняданко «Країна поламаних іграшок та інші подорожі» 5клас.

Мета:ознайомити і зацікавити учнів 5 класу творчістю сучасної української письменниці Наталки Сняданко;залучити якомога більше учнів до читання сучасної прози; розвивати уяву ,комунікативні та творчі здібності,вміння висловлювати власну думку; виховувати любов до книги,естетичні смаки.

Обладнання:виставка дитячих книжок, портрет Наталки Сняданко,малюнки учнів до твору,засоби мультимедіа.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

урок позакласного читання.

Підготовчий етап:

-          учні заздалегідь одержали завдання прочитати твір Наталки Сняданко «Країна поламаних іграшок та інші подорожі»;

міні-проект :(актори)інсценувати уривки твору;(теоретики)підготувати повідомлення про письменницю;(художники) намалювати малюнки до твору.

Інтерактивні методи: «асоціації»,літературний диктант,  «Незакінчене речення»,аукціон знань

ХІД УРОКУ

І.Мотиваційний момент

Вступне слово вчителя

Світ який – мереживо казкове.

Світ який – ні краю ,ні кінця..

Саме так писав про навколишній світ український поет Василь Симоненко. Дійсно,невпинно летить час,змінюється ,оновлюється . Споконвіків книжка була нашим добрим другом, який завжди підкаже, заспокоїть, навіє приємні спогади, занурить у світ дитинства. Сьогодні ми з вами потрапимо у світ сучасної української прози.

Про що сучасна дитяча проза? Чи треба її читати? Давайте сьогодні помандруємо уперед у світ дитинства.

ІІ. Мета уроку та завдання.

Мету,яку ми ставимо перед собою:

ознайомитися із творчістю сучасної української письменниці Наталки Сняданко; розвивати уяву ,комунікативні та творчі здібності, висловлювати власну думку;вміти перевтілюватися  в героїв твору (інсценувати)розкриємо проблеми твору, проаналізуємо, як змінюється головний герой після подій, що з ним відбулися вчитись любити книги,шанувати культурну спадщину свого народу.

1.Тренінгові вправа «Очікування»

-          Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку? Записати на аркушах очікування(дізнатися нове,познайомитися з новим автором..) А потім ми з,ясуємо :чи справдилися вони чи ні?(Очікування прикріпляє вчитель до намальованої на дошці розгорнутої книжки)

ІІІ. Опрацювання навчального матеріалу.

1)Робота в групах.  Випереджувальне навчання

Група «Теоретики» Знайомство  з творчістю Наталки Сняданко(інсценізація)

«Байдуже ,про що пише Сняданко – про зів,яле кохання,про ніч на Івана Купала,про джазову співачку,чи про країну поламаних іграшок ,- читати її однаково тепло й приємно..»(з передмови до нової книжки Наталки Сняданко «Амаркорд»)

Отримали випереджувальне завдання,письменниця та кореспонденти

Прошу письменницю зайняти місце за столом, а представників ЗМІ підготуватися до інтерв’ю. Розпочинаємо прес-конференцію, присвячену письменниці Наталці Сняданко. Прошу задавати питання.

(Представники ЗМІ по черзі задають питання, на які відповідають літературознавці).

Журналіст1.- Звідки Ви родом Наталко Сняданко?

Відповідь: Я народилася у 1973році у Львові.

Журналіст1.- Ким є за освітою?

Відповідь: За освітою — філолог, закінчила Львівськийта Фрайбурзький університети, за фахом — журналісті перекладачіз польської, німецькоїта російської. 1995–1997 – навчалася на славістиці та романістиці університету міста Фрайбурга (Німеччина).

Журналіст2.   - У яких виданнях друкуєтеся?

- Відповідь: Літературні твори публікувала в альманасі «Ранок, день і вечір львівського авангарду» (1993 «Сучасність» (№2, 2003). А ще друкуюся у такій львівській та київськійпресі («Львівська газета», «Суботня Пошта», «Дзеркало тижня»), журналах «Профиль-Украина»й «Український тиждень».

Журналіст2- Які твори вийшли друком? (Слайд 5)

Письменниця. Повість моя «Пригоди молодої українки» була опублікована у 2004році в

році в